circe natuurgeneeskunde

Spraaktherapie voor een goede alledaagse communicatie

Geplaatst op

Wanneer je het woord spraaktherapie hoort komen er van allerlei vragen bij je op: is het voor kinderen of helpt het na een beroerte? Allemaal vragen waar we in deze blog antwoord op gaan geven. Lees snel verder.

Waar is spraaktherapie voor?

Spraaktherapie of logopedie kan je helpen bij tal van problemen, zoals ontwikkelingsstoornissen, spraak- en stemaandoeningen of tijdens een revalidatie na een beroerte of hersenletsel. Spraaktherapie helpt je communicatie te verbeteren, ook als je geen bovenstaande stoornis of letsel hebt. Hieronder presenteren we je 10 punten waar spraaktherapie goed voor is.

Gehoord worden in een rumoerige omgeving

Er zijn veel reden waarom je vaak gevraagd wordt te herhalen wat je zegt. Dat komt vaak door een rumoerige omgeving, bijvoorbeeld in een club. Maar het kan ook zijn dat het komt door de manier waarop je articuleert. Een logopedist kan je helpen aanpassingen te doen, om zo je manier van praten te veranderen en verstaanbaarder te worden.

Netwerken

Mensen die goed kunnen netwerken hebben vaak een talent om met mensen om te gaan. Ongeacht met wie ze praten, ze kunnen altijd wel een onderwerp vinden. Een logopedist kan je helpen om strategieën te leren en je taalvaardigheid op te krikken.

Mompelen

In de morgen of avond, als je minder alert bent, kan het voorkomen dat je gaat mompelen. Waar het ook door komt, een logopedist kan je helpen een duidelijk spraakpatroon te hanteren. Mompelen kan komen door te langzaam of juist te snel praten.

Toonhoogte

Onderzoek wijst uit dat hoe lager je stem, hoe overtuigender je klinkt. Soms wordt zelfs gezegd dat je met een lage stem op je werk ook sneller gelijk krijgt. Natuurlijk ligt het niet zo gemakkelijk, want argumenten zijn vaak bepalend. Toch moet je die argumenten wel op een overtuigende manier brengen. Soms zijn mensen onzeker en dan gaat de toonhoogte van de stem omhoog. Dat wordt dan ook direct ervaren als onzekerheid, waardoor de argumenten niet goed gecommuniceerd worden. Een logopedist kan je helpen, je argumenten en ideeën op een overtuigen manier naar voren te brengen. Zorg ten alle tijden dat je weet waarover je praat, dat zorgt voor zelfvertrouwen en dan kun je de argumenten al veel beter presenteren. Probeer altijd het stem gebruik van je gesprekspartner na te doen, dus spreek zo snel als de ander en kies een vergelijkbare toonhoogte. Voor zowel mannen en vrouwen geldt, dat een lager stemgebruik overtuigender overkomt. Je hoeft geen lage baritonstem te hebben, maar gebruik je stem op een natuurlijke manier zo laag mogelijk.

Conclusie

Een logopedist kan met spraaktherapie veel voor je dagelijks leven betekenen. Communiceren staat centraal in het dagelijks leven en is de manier om een succesvol leven te leven. Wat is dat een succesvol leven? Die vraag mag iedereen voor zichzelf beantwoorden. Maar bepaalde elementen komen wel terug in de verschillende versies van een succesvol leven, namelijk een dankbaarheid en een goed gevoel bij wie je bent en wat je doet.

Gerelateerde berichten

Microdosering truffels: een pad naar verbeterde welzijn en creativiteit

In de afgelopen jaren heeft microdosering, het nemen van zeer kleine, subperceptuele doses psychedelica, een toename in populariteit ervaren. Onder...

Lees meer

Over ons

Lees onze blogs om telkens op de hoogte te zijn van de verschillende opties aangaande de natuurgeneeskunde.

Contactgegevens

Via info @ circe-natuurgeneeskunde.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden