circe natuurgeneeskunde

Gaatjes, wat nu?

Geplaatst op

Als je plotseling gevoeligheid ervaart bij het eten of drinken van hete, koude, zoete of zure voedingsmiddelen, dan kan dit een teken zijn van een gaatje in het gebit. De gevoeligheid wordt veroorzaakt doordat het glazuur is aangetast en de zenuwen in de tand bloot komen te liggen. Dit kan voor veel pijn en ongemakken zorgen, zeker als je dit niet op tijd behandeld. Uiteraard is het dus belangrijk om zo snel mogelijk je tand te laten behandelen, maar is het ook belangrijk om te weten hoe je een gaatje kunt voorkomen. In deze blog gaan we hier dan ook wat dieper op in om je zo te helpen bij het creëren van een gezond gebit.

Gaatjes laten verhelpen

Gaatjes zijn vervelend, maar kunnen ook veel meer aantasten naarmate je dit niet op tijd laat behandelen. De gevoeligheid bij eten en bepaalde temperaturen kunnen onwijs vervelend zijn en zijn tevens een duidelijk teken van een gaatje. Ook kan je onwijze pijn ervaren aan het gebit. Meestal is het gaatje dan zelfs al wat langer aanwezig en heb je dit niet eerder opgemerkt, waardoor het gaatje langzamerhand erger is geworden. Dit is dan ook de reden dat een regelmatig tandartsbezoek zo belangrijk is. Een tandarts kan namelijk vroegtijdig ontdekken of een gaatje begint te komen en het al voor zijn voordat je pas pijn en ongemakken gaat opmerken en ervaren.

Merk je dus gevoeligheid of pijn aan je gebit? Twijfel dan niet en bezoek de tandarts! Studentist is een tandarts in Amsterdam die ervaring heeft in het verhelpen van gaatjes.

Proces van de behandeling

Maar hoe werkt zo’n behandeling eigenlijk bij een tandarts? We zetten het even op een rijtje:

  • Verdoving: Allereerst zal de tandarts het behandelende gebied verdoven, zodat je tijdens de behandeling geen pijn ervaart.
  • Boren: als de verdoving is ingewerkt (dit gaat heel snel) begint de tandarts met boren, dit doet een tandarts om het glazuur en het rotte tandbeen weg te halen, zodat het hele gaatje goed zichtbaar is.
  • Vullen: vervolgens zal de tandarts het schoon geboorde gaatje opvullen met een vulling. Dit gebeurt geheel pijnloos, ook na deze behandeling zul je geen pijn ervaren.

Doordat de behandeling snel en pijnloos verloopt, kun je na de behandeling direct weer verder met je dagelijkse werkzaamheden. Eten en drinken zijn ook meteen weer mogelijk. Het enige wat je zult merken is dat de verdoving even tijd nodig heeft met uitwerken.

Voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard kun je gaatjes ook heel goed voorkomen. Zorg dat je de tanden twee keer per dag goed en grondig poetst en regelmatig even goed behandeld met een rager. Voedingsmiddelen, zoals frisdrank, alcohol, snoepgoed en vruchtensappen kunnen het ontstaan van gaatjes sneller veroorzaken. Dit wil niet zeggen dat je deze producten nooit meer kan nuttigen, maar wordt het wel geadviseerd om na gebruik van deze producten je tanden gelijk even goed te reinigen.

Over ons

Lees onze blogs om telkens op de hoogte te zijn van de verschillende opties aangaande de natuurgeneeskunde.

Contactgegevens

Via info @ circe-natuurgeneeskunde.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden